14 januari 2011

Excursie Amsterdam met gymnasium-4 en -5

Voor de leerlingen van gymnasium 4 en 5 was het een reisje naar Amsterdam. Heen en terug 160 kilometer in een comfortabele bus in het kader van het jaarlijkse kcv-uitstapje. Doel was de kennismaking met Alexander de Grote, de man die van 336 v. Chr. tot zijn dood in 323 v. Chr. veel meer kilometers gemaakt heeft.

In het Allard Pierson Museum was er een tentoonstelling over Alexander de Grote en Egypte, een van de door hem veroverde gebieden. Een mooi en leerzaam overzicht van Alexandrië, een van de ongeveer 18 gelijknamige steden die Alexander gesticht heeft, maar wel de meest tot de verbeelding sprekende door de grootte, de bibliotheek en het feit dat de stad nog steeds bestaat.
In de Hermitage een prachtig overzicht van de bijna 24.000 kilometer die Alexander in twaalf jaar afgelegd heeft. Met een visualisering van de gebieden, met een opstelling van de opgegraven voorwerpen, met het zichtbaar maken van de erfenis van deze grote veroveraar.

Na de musea een literair-historische wandeling door Amsterdam. Op het Jonas Daniël Meijerplein, waar het verzetsmonument de Dokwerker staat, lazen we het gedicht van Remco Campert: ‘Verzet begint niet met grote woorden.’
Het Auschwitz monument, de gebroken spiegels van Jan Wolkers, maakt altijd indruk. Anne Frank staat op je netvlies, de geschonden hemel in de spiegeling, het gedicht Dag Anne Frank.
Nog een enkel historisch gebouw: de Bank van Lening, waar de dichter Joost van den Vondel aan het einde van zijn leven gewerkt heeft om de schulden van zijn zoon af te lossen. Maar de groep zit cultureel vol, ze willen los, shoppen.
Om half zeven gaan we huiswaarts. Vol van H&M en MacDonalds, maar toch ook van Alexander, de grote reiziger.

''Verzet begint niet met grote woorden
Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden
zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt
zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud
zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt
zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem
jezelf een vraag stellen''