Beeldende Vorming

Beeldende vorming is een vak waar leerlingen werken met verschillende materialen en technieken. Denk daarbij aan tekenen, schilderen, collagetechniek, potlood, aquarel potloden, plakkaatverf, acrylverf, Oost-Indische inkt, kroontjespen. De leerlingen maken tijdens de lessen kennis met de beeldaspecten.

De taal van het beeld is nog nooit zo aanwezig geweest in de maatschappij als in deze tijd. Overal wordt gewerkt met beelden: in de schilderkunst, in de beeldhouwkunst, in film, televisie, in kranten en tijdschriften, in stripverhalen, in reclames, op de computer en ook op de mobiele telefoon. Bij de beeldende vakken werken de leerlingen met de taal van het beeld. Het is een universele taal, een taal die door iedereen wordt begrepen.

Op Jacob van Liesveldt wordt gedurende de basisvorming (klas 1, 2 en 3) beeldende vorming gegeven. De leerlingen krijgen twee uur beeldende vorming per week.
De lessen handvaardigheid en tekenen van een klas worden gegeven door de docent beeldende vorming. Gedurende een schooljaar krijgen de leerlingen opdrachten die zo zijn geformuleerd dat de ruimtelijke opdrachten van handvaardigheid en de tekenopdrachten elkaar aanvullen. Uit de kunstgeschiedenis worden ook onderwerpen besproken.

Leerlingen van vmbo kunnen het vak Kunstvakken 2 Tekenen als eindexamenvak in hun pakket kiezen.
Ook op havo- en vwo-niveau kunnen de leerlingen het vak kunst/beeldende vormgeving als examenvak kiezen in hun profiel. Dit gebeurt na het derde leerjaar.