20 juni 2014

Excursie Antwerpen met mavo-3

Het regent selfies op school. Al fietsend, op het plein, in de aula en de gangen van de Jacob…selfies, selfies… Maar in de tuin van het Rubenshuis in Antwerpen rare gezichten trekken en foto’s maken? Dat is nieuw. Een opdracht voor het vak culturele en kunstzinnige vorming.

Dit jaar bezocht mavo-3 de steden Rotterdam en Antwerpen. Twee steden met opvallend veel overeenkomsten en verschillen. Afgelopen vrijdag kregen de leerlingen een architectuurrondleiding in het MAS. En ze brachten een bezoek aan het Rubenshuis. Ze zagen hoe Rubens leefde en werkte rond 1610.

Rotterdam is al eerder bezocht door deze leerlingen. Ze bezochten de indrukwekkende tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen van de Kunsthal. En de tentoonstelling S.H.O.E.S. (Sexy Heels or Easy Sandals). Bijna 450 schoenen als ware kunstwerken en op hoog ambachtelijk niveau gemaakt.

De geschiedenis en de stadsvernieuwing van beide steden zijn bekeken, de architectuur bewonderd, de mogelijkheden om te shoppen zijn grondig onderzocht en ook de restaurantjes zijn getest (de pizza’s van DaGiovanni zijn goedgekeurd, ja, we hebben jullie gezien. Leuk hoor!)

Tijdens de lessen is behalve aan architectuur ook aandacht besteed aan stadsdialecten en streekdialecten. Dan kom je ook uit bij cabaretiers. Denk maar aan Jules Deelder, Tineke Schouten en Theo Maassen. Het Antwerps en Belgisch dialect is weer een verhaal apart. Dit is een voorbeeldje van een dialect van net buiten Antwerpen , maar het geeft het Belgisch wel goed weer: https://www.youtube.com/watch?v=pEe1MHNcPvI

In de laatste les CKV van dit jaar gaan we hier ook even naar luisteren, met een beetje heimwee. Want, zoals een leerling zei: ‘Ik ga zeker terug, mevrouw, wat een geweldige stad’.

Klik hier voor het volledige fotoalbum.